Til eleven
Det er ofte best å lese tekster på papir, ikke bare på skjerm. Kanskje du kan gjøre begge deler? Tekstene fins i heftene til nedlastning.
Hvis man leser på papir, er det fint å lese sammen to og to, eller lese for hverandre annenhver gang. Men er du alene med papirlesingen, kan du kanskje trykke på lydknappen og lese sammen med stemmen?
Hvis du leser på nett, kan du velge om du vil lese sammen med stemmen eller bare lese selvstendig. Det er uansett fint å lytte til opplesingen mens du følger med i teksten først.
Vær oppmerksom mens du leser, for etterpå skal du gjøre oppgaver til deler av denne teksten. Prøv å huske det du leser!
Navigasjon med tastaturet
• Naviger med Tab (fram) og Shift+Tab (tilbake)
• Velg «Hopp rett til innholdet» i starten, hvis du vil hoppe rett til øvelsen.
• Trykk linjeskift eller mellomrom for å velge
• Noen ganger brukes piltaster for å bla mellom ulike valg
• Trykk Esc (escape) for å gå ut av en meny eller et valg
• Volumet styres med opp- og ned-piler
Til de voksne
Oppgavetypen Les historien er tilgjengelig fra bokstaven Å (fokus 10). Men det fins lesestykker til alle fokus i heftene til nedlastning. Nettoppgavene er ment som et supplement til lesing og skriving på papir. Det er positivt om elevene får lese på begge måter i hvert fokus. I heftene er det ei side med bare store bokstaver først. På neste side kommer samme tekst med vanlig skrivemåte. Hvis eleven behersker store bokstaver best, er dette en god struktur som ikke fins i nettutgavene, og en vei inn i beherskelse av de små bokstavene.
Fordi tekstene følger en fast bokstavprogresjon, og det bare er et par unntak med D-ord (det og de) som fraviker regelen om at alle bokstaver med lyd skal være lært på forhånd, har tekstene sin begrensning mht. vanlige kriterier for barnelitteratur. (De aller siste fokusene har et mer normalt preg.)
Erfaring tilsier at en slik progresjon gir elever med utfordringer mestringsopplevelse og språklig kontroll. Tekstene er også utgangspunkt for å lære litt studieteknikk, dvs. legge grunnen for å markere nøkkelord og kunne gjenfortelle ut fra nøkkelordene.
I Les ord og Skriv ord har elevene på forhånd fått trening med det/de og andre høyfrekvente, ev. mer lavfrekvente, ord.