Til eleven
Vet du hva et symbol er? Det er et slags tegn. Skilt i trafikken er symboler. En trekant betyr fare. En elg inni trekanten betyr fare for elg. Det er lett å lære. Bokstaver er symboler for lydene i språket. Men de er ikke så lette å lære. Derfor fins det talesymboler for konsonantene. De symbolene viser hvordan vi lager lyden. Nå skal du lage par av bokstaver og talesymboler. Kanskje det blir lettere å huske bokstavene da?

De lydene som har talesymboler, heter konsonanter. Flere av dem er det umulig å synge på. De kan også være vanskelige å si alene. Derfor har bokstavnavnet en vokal også, enten foran eller etter lyden: K = «kå», S = «es». Det er ingen lyd som heter «kå» på norsk. Lyden heter «k». Når vi snakker om bokstaven, sier vi kanskje bokstavnavnet. Når vi leser og skriver, må vi bare si lyden.
Navigasjon med tastaturet
• Naviger med Tab (fram) og Shift+Tab (tilbake)
• Velg «Hopp rett til innholdet» i starten, hvis du vil hoppe rett til øvelsen.
• Bruk piltastene til å gå mellom valgene på den sidehalvdelen du står i.
• Bruk mellomrom for å gå fram og tilbake mellom venstre og høyre side av oppgaven.
• Trykk linjeskift eller mellomrom for å velge
• Når du har valgt et symbol i venstre felt blir mulige svar i høyre felt markert med stiplede linjer.
• Trykk Esc for å gå ut av menyer
Til de voksne
I Lyd og symbol gikk vi gjennom artikulasjonen og talesymbolet for konsonanten. Se oversikten i veiledningen til Velg symbol. Talesymbolene ble lagd til en mellomtrinnselev som ikke var blitt bevisst på lydene. Dermed hadde han lært ortografi som bilder. Men det ble vanskelig å stave, for da må man analysere ordet lyd for lyd.
Talesymbolene hjalp ham og andre barn siden. Fem hele førsteklasser lærte symbolene og la ord med talesymbolkort og bokstavkort i Karstads masterprosjekt. Talesymbolene sammen med artikulatorisk analyse kan utgjøre en stor forskjell for elever som strever med fonembevissthet, språk, nedsatt hørsel eller oppmerksomhet. Symbolene antas også å kunne bidra til økt abstraksjonsevne.
NB: Bruk av talesymboler uten bevisstgjøring på artikulasjon har ingen verdi. Men bevissthetstrening med visuell koding av artikulatoriske karakteristika via symboler kan lette fonem- og bokstavlæringen. En førsteklassing med oppmerksomhetssvikt strevde med å lære bokstavene. Da man gjennomgikk bokstavene han trengte å øve på framover, etterspurte han talesymbolene til disse. Han forsto at de var en støtte.
Barna trenger kunnskap om at konsonantene har bokstavnavn som inkluderer en vokal. Det er fordi det ikke er naturlig å si dem alene. Hvis de er bevisste på dette, kan de etter hvert skille mellom vokaler og konsonanter ved å si bokstavnavnet og sjekke om de sier to lyder. De må lære å bare si lyden når de leser/staver.
Barn som, på tross av tilfredsstillende fonembevissthet og begrepskunnskap, ikke klarer å kode bokstavene, kan hjelpes via mnemoteknikker. Se dokumentet Mnemoteknikkbilder for språklyd- og bokstavkoding i Ressurser. Enkelte av bildene er vist i videoene om Lyd og symbol.
Toril Karstads fagbok «Kreativ og begrepsbasert skriftspråklæring» gir en grundig innføring i artikulatorisk analyse og bruk av talesymboler.