Tips til arbeidet
- På alle øvelsene er det en full-skjerm-knapp oppe til høyre.
- Dersom du ønsker å ha full-skjerm-visning hele tiden, kan du på PC trykke F11.
- I øvelser må du klikke på SJEKK for å få kontrollert svarene og se antall rette.
- Dersom du ikke trykker på SJEKK, vil heller ikke poengene i sluttresultatet bli riktig.
- På resultatsida kan man klikke på utskriftsikonet for å få utskrift av resultatet. Dersom man først klikker på «Vis spørsmål», får man med en detaljert oversikt over besvarelsen på utskriften. Et alternativ er å ta skjermbilde av siden.
Navigasjon med tastaturet
- Naviger med Tab (fram) og Shift+Tab (tilbake)
- Velg «Hopp rett til innholdet» i starten, hvis du vil hoppe rett til valgmenyen.
- Trykk linjeskift for å velge
- Trykk Escape (Esc) for å gå ut av en meny
Oversikt over øvelsene
1. Lyd og symbol
Lyd og symbol er instruktive videoer som skal hjelpe elevene til å analysere sin egen artikulasjon i henhold til Vebjørn Skjelfjords forskning, og bevisstgjøres på bokstavers form og lyders stavemåter. Spesielle trekk ved noen lyder sammenlignes med «tilsvarende» trekk ved bokstaven (mnemoteknikk). Presentasjonen av noen vokaler gjør bruk av Adrian Underhills taktil-kinestetiske metode for artikulasjonsbevissthet.
Førsteklassingen Leonora demonstrerer forskjellen på lang og kort vokal på den måten fem kull med førsteklassinger gjorde det i Karstads innovasjon og masterprosjekt i hele klasser. Konsonantene presenteres via tverrsnitt av artikulasjonene og Karstads talesymboler og språklydhus.
Presentasjonene tar utgangspunkt i den aktuelle språklydsangen. Innholdet i sangteksten blir gjennomgått, og noen ord og uttrykk blir forklart. Videoene kan demonstrere for foreldre og lærere hvordan man kan hjelpe elevene å analysere egen artikulasjon; en metode som har vist seg effektiv for å forebygge og avhjelpe såkalte fonologiske lese- og stavevansker.
2. Velg symbol
Oppgavene gjør bruk av Fokus talesymboler. Symbolene er intuitive og læres fort når de kombineres med artikulasjonsbevissthetstrening. I Karstads femårige forsøk i hele førsteklasser ble symbolene benyttet ukentlig, noe som ble redningen for flere elever som ikke klarte å lære bokstavene eller «lytte ut» lydene i ord. Enkelte elever ga uttrykk for at de trengte talesymbolene for å lære bokstavene.
Symbolene ble utviklet i 2004 for å avhjelpe en mellomtrinnselevs vedvarende stavevansker. Eleven var visuelt sterk og avkodet ord som «kinesiske tegn» uten å forstå sammenhengen mellom lyd og symbol. Staving var nesten umulig fordi han ikke analyserte ordene på lydnivå. Via talesymbolene ble bevisstheten på lydene oppøvd, så staveferdighetene utviklet seg.
3. Velg riktig bilde
I denne oppgaven skal elevene finne ut om de aktuelle ordene som bildene representerer, inneholder aktuell lyd. Lyden kan være først, sist eller inni ordene. Utførelsen krever det Skjelfjord kaller sekvensanalyse der elevene «smaker» seg fram gjennom ordet lyd for lyd og kjenner etter om lyden er til stede. Ordene er opplest.
4. Finn bokstav
Oppgaven skal hjelpe elevene å koble lyder til bokstaver. De skal markere alle bokstavene til aktuell lyd idet de sier lyden. Denne enkle øvelsen har ofte vist seg effektiv.
5. Koble symbolpar
Store og små bokstaver for vokalene skal kobles sammen. Talesymboler og bokstaver skal kobles sammen når elevene jobber med konsonantene. Oppgaven bygger videre på øvelse 3 og 4. Skal arbeidet med talesymboler ha noen hensikt, trenger elevene hjelp til å forstå symbolikken – via undervisning om artikulasjonssteder og artikulasjonsmåter.
6. Lær sang
Elevene lærer språklydsangene og bearbeider dem på ulike måter i henhold til Helhetslesemetoden til Jørgen Frost. De fleste språklydsangene i Lesestart, Lesekurs A og Lesekurs B inneholder masse ord med samme lyd og stavemåte. Sangene i Lesekurs C er enten fokusert på stemt–ustemt-par, bokstavform eller stavefenomener. De 25 sangene i Fokus Engelsk tar for seg lyder eller spesielle stavefenomener som er ekstra utfordrende for norske elever. Her kan det imidlertid være flere stavemåter for samme lyd. Bevisstgjøring og bearbeiding av sangtekstene kan hjelpe elevene å skille mellom de alternative stavemåtene og få disse automatiserte. De engelske sangene utvikler også ordforrådet, setningskonstruksjon og uttale. De norske sangene har også vist seg å utvikle språket og artikulasjonen til elever med språkvansker eller norsk som andrespråk.
7. Form bokstav
Oppgaven skal hjelpe elevene å kode inn bokstavenes form via selvinstruksjoner knyttet til grunnleggende begreper – etter Magne Nyborgs BU-modell. Grunnlaget bør legges via konkreterfaringer med begrepene form, størrelse, plass, retning, stilling og antall. Se Karstads fagbok Kreativ og begrepsbasert skriftspråklæring som tar for seg metodikk for dette.
8.Les ord
Oppgaven består i å lese ord knyttet til den aktuelle bokstavprogresjonen. Rekkefølgen på bokstavene er: e l o m r n a u f å y ø t h b k æ g d v j. Det er ikke med ord til de to første bokstavene, i og s.
9. Velg riktig ord
I denne oppgaven skal elevene velge det skrevne ordet som passer til bildet.
10. Les rimord
I denne oppgaven skal elevene lese rimord.
11. Finn rimord
Oppgaven består i å koble sammen to og to ord som rimer, bortsett fra helt i starten av progresjonen, der de isteden skal identifisere like ord.
12. Les tekst
Elevene skal lese enkle tekster innenfor bokstavprogresjonen: e l o m r n a u f å y ø t h b k æ g d v j. Det er ikke med tekster til de to første bokstavene, i og s.
Det er mye tekst sammenlignet med lesebøker med en fast progresjon, for at automatiseringen av bokstav–lyd-forbindelser og sammenlesingsteknikk skal framskyndes. Elevene møter tidlig ikke-lydrette stavemåter via et markeringssystem som ble prøvd ut i Karstads masterprosjekt. Metoden hjalp elevene i både lese- og staveutviklingen.
13. Lag mellomrom
Språklydsangen er blitt ei rekke med bokstaver uten mellomrom. Elevene skal dele opp teksten i ord. Dette oppøver lese- og staveferdigheter og forståelsen av ordgrenser og setningsstrukturer.
14. Skriv ord med talesymbol og bokstaver
Her skal elevene bruke det de har lært om talesymboler og artikulasjon i tidligere oppgaver. Ved hjelp av et opplest ord skal de dra symbolene på plass i rutene.
15. Skriv ord med bokstaver
I denne oppgaven skal elevene skrive ord med vanlige bokstaver.