Tips til arbeidet
- På alle øvelsene er det en full-skjerm-knapp oppe til høyre.
- Dersom du ønsker å ha full-skjerm-visning hele tiden, kan du på PC trykke F11.
- I øvelser må du klikke på SJEKK for å få kontrollert svarene og se antall rette.
- Dersom du ikke trykker på SJEKK, vil heller ikke poengene i sluttresultatet bli riktig.
- På resultatsida kan man klikke på utskriftsikonet for å få utskrift av resultatet. Dersom man først klikker på «Vis spørsmål», får man med en detaljert oversikt over besvarelsen på utskriften. Et alternativ er å ta skjermbilde av siden.
Navigasjon med tastaturet
- Naviger med Tab (fram) og Shift+Tab (tilbake)
- Velg «Hopp rett til innholdet» i starten, hvis du vil hoppe rett til valgmenyen.
- Trykk linjeskift for å velge
- Trykk Escape (Esc) for å gå ut av en meny
Oversikt over øvelsene
1. Lær sang
Det er viktig at språklydsangene læres godt, gjerne utenat. I de følgende oppgavene skal de bearbeides på ulike måter. (Dette er i henhold til Helhetslesemetoden til Jørgen Frost.) Sangene i Lesekurs C er enten fokusert på stemt–ustemt-par, bokstavform eller stavefenomener.
Sangene har vist seg å utvikle språket og artikulasjonen til elever med språkvansker eller norsk som andrespråk.
2. Sorter linjer
Sangtekstens strofer er havnet i tilfeldig rekkefølge. Oppgave er å rydde i rotet!
3. Fyll inn ord
I denne oppgaven mangler det noen ord i sangteksten. Du skal fylle inn med riktig stavede ord.
4. Reparer sang
Ordene i sangteksten er presset sammen til ordkjeder. I tillegg mangler store bokstaver og tegnsetting – med noen få unntak. Oppgaven blir å «reparere sangteksten». Kan du sangen godt, har du bedre kontroll. De vet hva resultatet skal bli.
5. Skriv sang (last ned)
Sangteksten skal skrive med løkke- eller stavskrift etter forskrift. Man kan laste ned og skrive ut arkene, eller man kan laste dem ned og se på arkene på skjermen mens man skriver på et eget ark eller i ei skrivebok med hjelpelinjer.
6. Velg riktig ord
Denne oppgaven er en analyseoppgave, der elevene skal velge mellom to alternativer – enten knyttet til lyd eller stavemåte – ev. begge deler (pote – potte). Lignende analytiske oppgaver, som rettingsoppgaver, har vist seg å være svært utviklende, ikke minst for elever med stavevansker, ifølge forskning. Se Karstads fagbok for mer informasjon om denne metoden. (hyperkobling).
Dersom du ikke har anledning til å skrive ut oppgavene, kan du laste dem ned og se på dem på skjermen mens du skriver opp setningene på et ark.