Tips til arbeidet
- På alle øvelsene er det en full-skjerm-knapp oppe til høyre.
- Dersom du ønsker å ha full-skjerm-visning hele tiden, kan du på PC trykke F11.
- I øvelser må du klikke på SJEKK for å få kontrollert svarene og se antall rette.
- Dersom du ikke trykker på SJEKK, vil heller ikke poengene i sluttresultatet bli riktig.
- På resultatsida kan man klikke på utskriftsikonet for å få utskrift av resultatet. Dersom man først klikker på «Vis spørsmål», får man med en detaljert oversikt over besvarelsen på utskriften. Et alternativ er å ta skjermbilde av siden.
Navigasjon med tastaturet
- Naviger med Tab (fram) og Shift+Tab (tilbake)
- Velg «Hopp rett til innholdet» i starten, hvis du vil hoppe rett til valgmenyen.
- Trykk linjeskift for å velge
- Trykk Escape (Esc) for å gå ut av en meny
Oversikt over øvelsene
1. Lyd og symbol
Lyd og symbol er instruktive videoer som kan gi hjelp til å analysere sin egen artikulasjon, og bli bevisst på bokstavers form og lyders stavemåter.
Presentasjonene tar utgangspunkt i den aktuelle språklydsangen. Innholdet i sangteksten blir gjennomgått, og noen ord og uttrykk blir forklart.
Spesielle trekk ved noen lyder sammenlignes med «tilsvarende» trekk ved bokstaven. Konsonantene presenteres via tverrsnitt av artikulasjonene og talesymboler og språklydhus. Førsteklassingen Leonora demonstrerer forskjellen på lang og kort vokal.
Videoene kan demonstrere for foreldre og lærere hvordan man kan hjelpe elevene å analysere egen artikulasjon; en metode som har vist seg effektiv for å forebygge og avhjelpe såkalte fonologiske lese- og stavevansker.
2. Lær sang
Det er viktig at språklydsangene læres godt, gjerne utenat. I de følgende oppgavene skal de bearbeides på ulike måter. (Dette er i henhold til Helhetslesemetoden til Jørgen Frost.)
De fleste språklydsangene inneholder masse ord med den aktuelle lyden. Sangene har vist seg å utvikle språket og artikulasjonen til elever med språkvansker eller norsk som andrespråk. I videoen i oppgave 1 blir sangen presentert, og kanskje noen vanskelig ord blir forklart.
3. Velg ord i sangen
Her skal alle ord som inneholder dagens lyd markeres. Oppgaven er litt krevende fordi du noen ganger må forholde deg til vikarbokstaver, som O for å-lyd eller U for o-lyd. Det er alltid en god hjelp å diskutere lyder og stavemåter med noen andre.
4. Sorter linjer
Sangtekstens strofer er havnet i tilfeldig rekkefølge. Oppgave er å rydde i rotet!
5. Fyll inn ord
I denne oppgaven mangler det noen ord i sangteksten. Du skal fylle inn med riktig stavede ord.
6. Pusle ord
I denne pusleoppgaven skal du dra ordene i sangtekstens deler på riktig plass. Pass opp! Noen ganger kan «lappen» sprette tilbake igjen! Vær på vakt, så ikke lappen blir liggende igjen!
7. Reparer sang
Ordene i sangteksten er presset sammen til ordkjeder. I tillegg mangler store bokstaver og tegnsetting – med noen få unntak. Oppgaven blir å «reparere sangteksten». Kan du sangen godt, har du bedre kontroll. De vet hva resultatet skal bli.
8. Skriv sang (last ned)
Sangteksten skal skrive med løkke- eller stavskrift etter forskrift. Man kan laste ned og skrive ut arkene, eller man kan laste dem ned og se på arkene på skjermen mens man skriver på et eget ark eller i ei skrivebok med hjelpelinjer.
9. Del opp sang (last ned)
Denne nedlastningsoppgaven går ut på å markere vokaler og diftonger og dele opp sangteksten i stavelser. I Lesekurs B skal man også telle antall språklyder i hvert ord i henhold til egen dialekt.
10. Fullfør fortellingen
Denne kreative oppgaven tar utgangspunkt i en språklydsangillustrasjon og tematikken fra sangen. En historie med en del ord med aktuell lyd eller stavemåte er påbegynt, og oppgaven blir å fullføre fortellingen. Den som skal fullføre fortellingen får en ordbank og skal forsøke å flette noen av ordene inn i historien.
Den voksne må tilpasse oppgaven til elevenes ferdighetsnivå. Elever i startgropa av staveutviklingen kan få teksten opplest og skape historien muntlig med lydopptak på telefonen eller via et opptaksprogram, for eksempel Audacity. Kanskje en skrivekyndig kamerat eller en voksen kan hjelpe eleven å skrive historien ned til slutt? Følger forfatteren med på dette, kan det være utviklende.
11. Les ord
Oppgaven er å lese ord med aktuell lyd og stavemåte. Leses ordene repetert, fører det ofte til ortografisk lesing, og kanskje til og med staving. Ordene er lest inn slik at man kan lese sammen med stemmen.Det første ordet på hver side er illustrert, som oftest av barn.
12. Skriv ord
Ord med aktuell lyd og stavemåte skal staves etter diktat.
13. Løs rebus (last ned)
I Lesekurs A og B fins rebuser med hele setninger, der du skal omtolke Fokus talesymboler til bokstaver. Oppgaven forutsetter at man har benyttet talesymbolene til bevisstgjøring på artikulasjon, noe øvelsene 1, 2 og 5 i legger grunnen for. Rebusene er knyttet til historien du har arbeidet med i de foregående oppgavene.
Dersom du ikke har anledning til å skrive ut oppgavene, kan du laste dem ned og se på dem på skjermen mens du skriver opp setningene på et ark.
14. Les historien
Historien som er knyttet til Lesekurs B om bokstavløse lyder, heter Kai og Aud. Den er morsomt og vakkert illustrert av Øyvind Martinsen. Her følger vi søskenparet Kai og Aud gjennom en vår og sommer. Denne lange fortellingen gir mengdetrening når det gjelder lesing av ord med aktuell lyd og stavemåte, og også generell lesetrening.
Tekstene er lest inn i ganske sakte tempo, slik at de som trenger samlesingsstøtte, eller trenger å lytte en gang først mens de følger med i teksten, får den støtten de trenger. En slik ferdig innspilling er naturligvis mindre fleksibel enn når en voksen eller en kamerat gir støtte ved å følge leserens tempo, men lar leseren «dra» lesingen. Men disse innlesningene er en god erstatning for det optimale.