Til eleven
I denne oppgaven får du opplest de samme ordene som du trente på i Oppgave 13, Les ord.
Kanskje du leste flere ganger og la merke til stumme og vikarierende bokstaver eller diftongen EI? Noen av de stumme bokstavene er ikke presentert ennå. Da er det lurt å ta en ekstra kikk på lesestykket. Da blir det nok lettere å stave disse ordene riktig.
Husk at du kan prøve på nytt dersom et ord er feilstavet. Legg godt merke til stavemåten! Øvelse gjør mester!
Ordene skal bare skrives med små bokstaver, og store gir feil. Men Norge og Norges må ha stor forbokstav, for det er egennavn, slik som ditt fornavn og etternavn.
Navigasjon med tastaturet
• Naviger med Tab (fram) og Shift+Tab (tilbake)
• Velg «Hopp rett til innholdet» i starten, hvis du vil hoppe rett til øvelsen.
• Trykk linjeskift eller mellomrom for å velge
• Noen ganger brukes piltaster for å bla mellom ulike valg
• Trykk Esc (escape) for å gå ut av en meny eller et valg
Til de voksne
Denne oppgaven starter på Fokus 10. Dersom elever trenger å trene på bokstavinnlæring og staving knyttet til Fokus 1-9 (V L R S I N E M O), finner man øvelser i de nedlastbare heftene i "Ressurser".
Ordene det og de er med allerede fra Fokus 10 selv om D-fokuset er nr. 18. Disse ordene går igjen for at elevene skal lære dem som helord. Snakk gjerne om stavemåtene for disse ordene og om formen til d/D.
Mens fonologisk (lydrett) staving ofte går forut for fonologisk lesing, ja, i noen tilfeller med mange måneders forsprang, er det ofte motsatt med ortografisk lesing og staving. Her er det lesingen som drar, og staveutviklingen som henger etter.
Forsøk med Fokus-metodikken på første og andre trinn tyder imidlertid på at andreklassingene som har lest tekster og ord med markeringer i halvannet år, er mer bevisste på stavemåter enn elever som har fått mer indirekte undervisning via veiledet lesing etc. Så hjelper det ekstra at man snakker om markeringene, ortografien og språkets mønstre. (Se veiledning oppg. 13).
I tillegg vil bearbeiding av språklydsanger med alle slags lyder og stavemønstre kunne føre til bevissthet om ortografi, både generelt og spesielt.