Navigasjon med tastaturet
- Naviger med Tab (fram) og Shift+Tab (tilbake)
- Velg «Hopp rett til innholdet» i starten, hvis du vil hoppe rett til valgmenyen.
- Trykk linjeskift for å velge
- Trykk Escape (Esc) for å gå ut av en meny
Til de voksne
Velg sang/fokus. Her er det ingen progresjon, bortsett fra at de siste sangtekstene er mer krevende enn de første. Et av de siste fokusene handler om homofone ord med lang i-lyd, og er krevende. Man kan enten følge rekkefølgen i heftet og nettressursen, eller man kan velge ut det elevene trenger å fokusere på.
Sang nr. 1 trener elevene i personlige pronomener og verbet «to be» med sine ulike utgaver – inkludert forkortelser med apostrof. Hver av de øvrige sangene, ev. enkeltvers, tar for seg en språklyd eller et stavemønster. Det som skiller noen av dem fra de fleste norske sangene, er at de kan inneholde flere alternative stavemåter for samme lyd. Det gjør dem mer komplekse, og det kreves mer bevisstgjøring og analyse. Å gjøre ulike øvelser knyttet til sangteksten kan hjelpe elevene å lære ortografien. Likeså kan det nedlastbare lekseopplegget – der en del av ordene fra sangen analyseres mht. uttale (notert med lydskrift), stavemåte, betydning og ordklasse – hjelpe. Dette opplegget har blitt benyttet med elever med dysleksi og språkvansker på sjette til åttende trinn.
I heftet med de illustrerte sangene er grafemet for den aktuelle lyden markert med feit skrift. Her er ikke feit skrift symbol bare for vikarbokstaver, som i Fokus norsk. Fordelen med denne enkle markeringen er at de ulike symbolene for én og samme lyd i en del sanger trer tydelig fram. I sang 1 er det hele kombinasjonen av personlige pronomener og «to be» som er feit.
Elevene som de engelske sangene ble lagd på oppfordring fra, hadde stor nytte av et inngående fokus på språklyder og symboler. De lærte seg lydskrifttegnene så de kunne betjene ordbøker og snakke om ords lydsammensetning. Et lekse- og prøveopplegg angående dette finner man i Ressurser. I tillegg anbefales de små videosnuttene til Adrian Underhill, Pronunciation Skills, som benytter en kombinasjon av lydskrift og taktile metoder for å sammenligne og bevisstgjøre på lydene og sette de ulike artikulasjonene i logisk forbindelse med hverandre. Underhill har gitt tillatelse til videreformidling av metodene hans i sammenheng med Fokus, bare han blir kreditert. Underhill har også vurdert Fokus engelsk og gitt materiellet tommel opp.
Karstads veiledning/metodebok om engelskopplæring finner man etter hvert i Ressurser under temaet Engelsk eller Pedagogisk litteratur. Her er det tips til undervisning både om det engelske lydsystemet, staving, ordkunnskap, kjente uttrykk/ordtak, tekstproduksjon mm.